Orientalne kosmetyki do twarzy. Krótki tekst

odowiska, zniwelowania niepożądanych zmian (łojotok, rozszerzone naczynia krwionośne itp.) lub efektów starzenia się. Choć najczęściej stosują go kobiety, przekonuje się do niego coraz więcej dbających o swą powierzchowność mężczy

Dodane: 09-04-2017 09:37
Orientalne kosmetyki do twarzy. Krótki tekst olejki do twarzy

Wikipedia i maseczka kosmetyczna

Maseczka kosmetyczna - zabieg stosowany na skórę twarzy w celu poprawienia jej kondycji - oczyszczenia, odżywienia, złagodzenia niekorzystnego wpływu środowiska, zniwelowania niepożądanych zmian (łojotok, rozszerzone naczynia krwionośne itp.) lub efektów starzenia się. Choć najczęściej stosują go kobiety, przekonuje się do niego coraz więcej dbających o swą powierzchowność mężczyzn.

Na uprzednio umytą i osuszoną twarz nakłada się maseczkę, zazwyczaj w postaci pasty, papki lub kremu, a po upływie kilku do kilkunastu minut zmywa się lub ściera jej resztki (niektóre, zwłaszcza gotowe specyfiki wchłaniane są w dość znacznym stopniu przez skórę). Po oczyszczeniu skóry należy ją przetrzeć tonikiem, by przywrócić naturalne pH skóry.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Maseczka_kosmetyczna


Dobroczynne działanie kosmetyków naturalnych

Kosmetyki naturalne cieszą się obecnie dużą popularnością, ponieważ okazują się wyjątkowo skuteczne, dzięki naturalnym składnikom, które idealnie współgrają z naszą skórą. Kosmetyki tego rodzaju produkuje się z różnego typu naturalnych składników, które mają właściwości nawilżające, wygładzające, rozjaśniające, ujędrniające i wiele innych.

Szczególną popularnością cieszą się kosmetyki orientalne, na przykład z Maroko czy z Japonii, tego rodzaju jak olejki i kremy arganowe, balsamy z masłem shea, czy glinki wykorzystywane w ramach domowego Spa. Jeśli więc jeszcze nie miałeś lub nie miałaś okazji wypróbować takich produktów, warto sprawdzić ich dobroczynne działanie.


Czym jest masło shea?

Masło shea ? olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka (ang. pot. shea tree). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak.

Zastosowanie
Kuchnia ? olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe.
Kosmetyka ? masło shea jest stosowane w kosmetyce, jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_shea



© 2019 http://polinfor.jchost02.pl/