olejki do twarzy cera trądzikowa

O balsamach do ciała

Balsam (łac. balsamum) ? naturalny roztwór żywic w olejkach eterycznych, wydzielany przez drzewa w przewodach żywicznych.

Używany w przemyśle kosmetycznym (do pielęgnacji ciała), farmaceutycznym, ma też zastosowanie techniczne (np.

balsam z jodły balsamicznej używany jest w mikroskopii).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Balsam_do_ciała

Ozdabianie kosmetyków naturalnych

Kosmetyki naturalne mogą stanowić prezent dla każdej kobiety.
Dzieje się tak dlatego, że tego rodzaju kosmetyki są bardzo dobre dla skóry, a każda kobieta lubi posiadać bardzo zadbaną skórę.
W przeciwnym razie nie czuje się komfortowo. Jednak idealnym prezentem dla kobiety jest taki, w którym oprócz samych kosmetyków znajdują się jeszcze jakieś dobre czekoladki czy kwiaty. Wówczas kobieta czuje się naprawdę doceniona.
Równie ważne jest, aby kosmetyki naturalne sprzedawane w roli prezentu były pięknie opakowane.
Nie można przecież zapominać, że kobiety są wzrokowcami i dużo bardziej cenią sobie pięknie ozdobione prezenty.
Dlatego w wielu drogeriach można kupić także ozdoby do prezentów kosmetycznych dla kobiet.
Każda osoba robiąca prezent może także samodzielnie go ozdabiać i uatrakcyjniać.

Olej monoi-tiare.

Wikipediaolejki do twarzy cera trądzikowa
Olej monoi-tiare - olej przygotowywany z kwiatów bądź pąków gardenii tahitańskiej (Gardenia taitensis) macerowanych w oleju kokosowym.
W temperaturze poniżej 22 °C olej zastyga, ma białawy kolor i przyjemny zapach.
Zawiera duże ilości kwasu laurynowego, kwasu mirystynowego oraz kwasy: palmitynowy, olejowy i kaprylowy. W przemyśle kosmetycznym polecany dla skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej i podrażnionej.

Nadaje skórze miękkość, jedwabistość, chroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych, a także przed utratą wody.

Stosowany również w maskach przy suchych, łamliwych włosach, jako dodatek w olejkach do kąpieli.
Dodawany do preparatów After-Sun jako ochrona przeciwsłoneczna.
Do oleju monoi-tiare dodawany jest również często olejek eteryczny (waniliowy, ylangowy lub z drzewa sandałowego).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Olejek_monoi-tiare.